Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

Η μαιευτική είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται αποκλειστικά με την κύηση από την πρώτη στιγμή της σύλληψης έως και το τοκετό.

Στον ελλαδικό χώρο από τα αρχαία χρόνια οι πρόγονοί μας έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν την επιστήμη.

Ανασκαφές στη Κύπρο έφεραν στο φως πήλινα ειδώλια του 6ου αιώνα π.Χ. που αναπαριστούν γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Ζωγραφική σε πήλινα σκεύη, αγάλματα, μαρμάρινα αντικείμενα και αγγεία έχουν τις μορφές θεών της ελληνικής μυθολογίας που ταυτίστηκαν με τη γονιμότητα, όπως η Άρτεμις, η Δήμητρα, η Λητώ, η Ρέα και οι Τρεις Χάριτες. Αξιοθαύμαστα έργα τέχνης που στις μέρες μας κοσμούν τα μουσεία όλου του κόσμου.

Στα 400 π.Χ., ο Ιπποκράτης ξεχώρισε τη μαιευτική από την ιατρική και ουσιαστικά δημιούργησε αυτήν την ειδικότητα κατασκευάζοντας ο ίδιος ιατρικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά του. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και η εξέλιξη της επιστήμης της μαιευτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τεράστια.

  • Πήλινα Ειδώλια Τοκετός

  • Γονιμότητα και Ζωγραφική

  • Ελληνική Μυθολογία

  • Θεά Γονιμότητας

  • Ιπποκράτης και Μαιευτική

Ο Δρ. Μπεκιαρόπουλος είναι Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος
συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι δίπλα σας στην εγκυμοσύνη σας, αλλά και για κάθε γυναικολογικό πρόβλημα που σας απασχολεί.

Κλείστε Ραντεβού →

Καινοτόμες Ιατρικές Μέθοδοι

Ανώδυνος Τοκετός

Στη συγκεκριμένη ενότητα θα αναφερθούμε μόνο σε δύο καινοτόμες ιατρικές μεθόδους τις οποίες και θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές.

Η πρώτη είναι μια ιατρική πράξη που γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού και ως διά μαγείας εξαφανίζει το πόνο άμεσα και αποτελεσματικά. Η πράξη αυτή ονομάζεται επισκληρίδιος αναισθησία. Να σημειώσουμε ότι οι ωδίνες του τοκετού αποτελούν ισχυρότατο πόνο που εξαλείφεται με την επισκληρίδιο αναισθησία (ανώδυνος τοκετός).

Προγεννητικός Έλεγχος

Η δεύτερη είναι μία εξέταση που ονομάζεται NIPT (Non Invasive Prenatal Testing) και ανήκει στο στάδιο του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου.

Στην ουσία πρόκειται για μία απλή εξέταση αίματος κατά την 10η εβδομάδα της κύησης, από την οποία συλλέγονται εμβρυϊκά κύτταρα και γίνεται χρωματοσωματικός έλεγχος για πρόγνωση ανωμαλιών, όπως σύνδρομο Down.